Dit moet je weten over de marifoon

Iedereen in Nederland met een vaartuig vanaf 20 meter krijgt te maken met een marifoon. Een apparaat waarmee je een noodsignaal kunt afgeven als er een dergelijke situatie voordoet. Er worden verschillende regels gesteld aan het gebruik van dit product. Zo is een registratie verplicht en mag je niet alle zendvermogens gebruiken. In dit artikel vertellen we je meer over alles wat je moet weten over de marifoon.

Verplicht voor vaartuigen vanaf 20 meter

Iedere boot die langer is dan 20 meter, is verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Is jouw vaartuig kleiner, is het niet nodig maar wordt het wel aangeraden. In België gelden er weer andere regels. Daar moeten boten vanaf 7 meter verplicht een marifoon hebben. Dus als jij een vaartuig hebt die een lengte heeft van meer dan 20 meter, zorg er dan voor dat je er één hebt. De beste marifoons voor op het water vind je bij Portofoonweb.

Kies niet voor de smartphone als vervanger

Het komt steeds vaker voor dat men kiest om een smartphone te gebruiken in plaats van een marifoon. Simpelweg omdat iedereen toch wel een telefoon op zak hebt en zo hoeven er geen extra kosten gemaakt te worden. Verstandig is het niet want het komt regelmatig voor dat er onvoldoende bereik is op zee. Bij eventuele noodsituaties kun je dan niemand bereiken. Tevens krijgen vaartuigen die in de buurt varen ook geen noodsignaal.

De marifoon moet geregistreerd worden

Met het aanschaffen van een marifoon ben je er nog niet. Je zult het product namelijk ook moeten registeren. Dit is verplicht. Op het moment dat je je aanmeldt bij het gebruikersregister voor de frequenties krijg je een inschrijfbewijs mee. Het brengt helaas wel kosten met zich mee. Er zal ieder jaar een bijdrage moeten worden betaald. Als je de marifoon niet registreert riskeer je een boete van een paar honderd euro per keer.

Verschillende zendvermogens

Als je de marifoon gaat gebruiken zul je er al snel achter komen dat je deze op twee verschillende zendvermogens kunt instellen. Een laag zendvermogen van 1W en een hoog zendvermogen van 25W. In de Nederlandse wateren wordt er gebruik gemaakt van het lage zendvermogen. Zo kun je geen last hebben van eventuele storingen. Tevens heb je voor een hoog zendvermogen een extra certificaat nodig.

Denk ook aan de accessoires voor de marifoon

Om de marifoon te installeren is er ook een coax kabel benodigd. Met behulp van deze kabel zorg je ervoor dat de antenne en de marifoon verbinding met elkaar kan maken. Het is natuurlijk prima als je verder kiest voor een standaard marifoon installatie. Indien gewenst zijn er wel een aantal verschillende accessoires te verkrijgen waarmee je het kunt uitbreiden. Zo kun je een andere antenne aanschaffen met beter bereik, een extra handmarifoon en een megafoon. De laatste twee worden vooral veel gebruikt op grote vaartuigen waar meerdere mensen aanwezig zijn.